top of page

Természetes vagy szintetikus parókák - Melyiket válasszam?

Gyakran kérdezik vendégeim, hogy melyik a jobb választás: a természetes hajból készült paróka vagy a szintetikus paróka.

Ha körbenézünk az interneten rengeteg oldalt találhatunk, melyek többek között ezzel a kérdéssel is foglalkoznak. Amiben nagyjából mindenki egy állásponton van, az az, hogy ami a megjelenést illeti, manapság már nincs túl nagy eltérés a valódi és a szintetikus hajból készült parókák között. Amennyiben azonban vállnál lejjebb érő, hosszabb hajat szeretnénk, akkor jobb, ha természetes hajból készült parókát választunk. A váll alá érő, szintetikus hajból készült, paróka ugyanis, a mindennapok során, számtalan fizikai hatásnak van kitéve. Például sálat teszünk a nyakunkba, hozzáér zakónk, kabátunk gallérjához, vagy ahogyan a fejünket mozgatjuk napközben a paróka folyamatosan vállunkhoz, hátunkhoz dörzsölődik, ezáltal pedig kiszöszösödik, kibolyhosodik. Mivel a szintetikus parókákat nem lehet vágni, nem lehet új fazont kialakítani, ezért a kibolyhosodott végektől sem tudunk olyan egyszerűen, egy vágással megszabadulni, mint ahogy a valódi hajak esetén. A piacvezető gyártók szintetikus parókái 3-6 hónap után jutnak el ebbe az állapotba. Természetesen nem egyik napról a másikra. A folyamat lassítható, ha vendégeink követik szalonunk, a Rose Hair Stúdió ajánlásait, amik az alábbiak:

- Otthon, ha tehetjük, paróka helyett viseljünk bambusz anyagból készült kemoterápiás turbánt, sapkát vagy kendőt, melyek védik az érzékeny fejbőrt. A szalonunkban kapható, angol Masumi headwear turbánok rendkívül szépek és divatosak. Természetesen, ha vendégeket fogadunk, nyugodtan hordhatjuk parókánkat. Azonban az olyan helyzetekben, amikor otthonunkban TV-t nézünk, elheveredünk a kanapén vagy kényelmesen elhelyezkedünk a fotelban, esetleg olvasás közben még egy párnát is a fejünk alá teszünk, akkor parókánk élettartamának megőrzése érdekében, jobb, ha a fentebb említett Masumi kemoterápiás turbánt viseljük.

- Nem csak a paróka minőségét, de pénztárcánkat is megkímélhetjük, ha főzés és házimunka közben nem viseljük parókánkat. A sütés, főzés közben keletkező gőzök és pára kedvezőtlen hatással lehet parókánk élettartamára nézve.

- Amennyiben aktívabb életet élünk és az ajánlásokat nehezebben tudjuk betartani, akkor célszerű egy valódi hajból készült paróka beszerzése, esetleg több, szintetikus hajból készült paróka megvásárlása. Ez utóbbi esetben választhatunk parókát otthoni viseletre és szabadidős tevékenységekre, alkalmakra is, akár egymáshoz hasonló, akár különböző fazonokban. Ha két egyforma színű parókát vásárolunk, egy szintetikus hajból készült és egy természetes hajból készült parókát, melyek fazonja azonos, akkor kihasználhatjuk a szintetikus paróka és a valódi hajból készült paróka együttes előnyeit is. A valódi hajból készült paróka vágható, igazítható, amit szalonunkban szívesen el is végzünk. Amikor különleges alkalomra, fontos eseményre megyünk, akkor viselhetjük lágy tapintású, könnyed, természetes mozgású, valódi hajból készült parókánkat, ami megszólalásig hasonlít a mai trendekre, illetve klasszikus hajviseletekre. A hétköznapokban, amikor sietünk, akkor felvehetjük szintetikus parókánkat, amit kicsit megborzolva, ujjaink segítségével megigazítva, azonnal útra készek vagyunk.


Mit vegyünk figyelembe a paróka kiválasztásánál?

Minden hölgy számára létezik a megfelelő paróka. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőt, tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk, miért van szükségünk rá, milyen az életstílusunk, mennyi időre lesz szükségünk parókára. Kemoterápiás kezelés során csak átmenetileg szükséges paróka, míg például az Alopecia egyes változatai esetén tartós parókaviselésre kell készülnünk.

Ahogy egy háromgyermekes anya valószínűleg nem kabriót fog vásárolni, úgy egy állandóan úton lévő üzletember sem jár kisbusszal tárgyalni. Mindkét autó kiváló minőségű a maga nemében, mégsem passzol az adott személy körülményeihez. Ugyanez vonatkozik a parókákra is.



Szintetikus parókák


A szintetikus parókák, vékony, természetes hatást keltő műanyag szálakból készülnek. Manapság már rendkívül magas minőségben, bizonyos esetekben akár hőállóak is lehetnek. Ezek azonban csak az előírt utasítások szerint formázhatóak, nem túl gyakran, körülbelül kéthetente. Alapesetben a szintetikus parókákon nem szabad semmilyen eszközt használni, mely hőt bocsájt ki. Ezért a hajszárító, hajvasaló, hajsütő vas használatát mellőzzük.

Ezeket a parókákat úgy készítik, akár egy ruhadarabot, tehát viselésre azonnal alkalmasak. Mindegy, hogy hosszú vagy rövid, egy kímélő mosást követően, parókaállványra helyezve, egy éjszaka alatt tökéletesen megszáradnak és azonnal újra viselhetőek.

Összefoglalás: A szintetikus parókák olcsóbbak, mint a természetes hajból készültek. Jó választás, ha gyorsan szeretnénk problémánkra megoldást, nincs sok időnk a paróka ápolására. Illetve, ha szeretnénk egy második, helyettesítő parókát a hétköznapokra. Alkalmakra is kiváló, ha szeretnénk néha egyszerűen és gyorsan változtatni megjelenésünkön.



Természetes parókák


A természetes parókák világa meglehetősen sokszínű, annyira nagy már a választék, hogy néha nehéz eldönteni, melyik a leginkább hozzánk illő. (Azért vagyunk, hogy ebben is segítsünk vendégeinknek). Pár dolgot tudnunk kell, mielőtt választanánk. Kezdjük a minőséggel: természetesen minden gyártó a saját termékét tartja a legjobbnak. Nem mindig a legdrágább a legjobb, de természetesen a magas ár legtöbbször azt jelzi, hogy a paróka valóban kiváló minőségű, egészséges hajból, nagyfokú precizitással készült.

Minél finomabb a haj, annál magasabb minőségű paróka készíthető belőle. Fontos azonban tudnunk, hogy amennyiben eredeti hajunk soha nem volt dús, vastag szálú, akkor egy ilyen hajból készült, nagy tömegű parókát nem feltétlenül éreznénk magunkénak. Ebben az esetben egy kevesebb mennyiségű hajból készült paróka ideálisabb választás.

Egy valódi hajból készült paróka törődést igényel. Akár csak eredeti hajunkat, rendszeresen mosni, szárítani, formázni, ápolni kell. A törődés azonban meghozza gyümölcsét, hiszen gyönyörű hajkoronát kapunk.


Összefoglalva:

A természetes hajból készült parókák jobb választásnak bizonyulnak, ha a mindennapokban a legtermészetesebb megjelenést szeretnénk. Nem bolyhosodnak, mosás után visszaállnak eredeti fazonjukba, saját hajunkhoz hasonlóan nyugodtan változtathatjuk, lehet egyik nap hullámos, másik nap sima, akár lófarokba is köthetjük.



bottom of page